河南成考网,主要为河南省成考考生提供报考咨询、考前培训服务的网站,所有报考信息以河南省教育招生考试院为准。

服务电话:18788899550

在线客服
  • 报名
  • 1
【考生登录中心】
教务电话:18788899550

2016年成人高考专升本英语考试真题及答案解析

2020-07-04 09:57:28来源:河南成考网点击:

—、I. Phonetics ( 5 points )

1、选出下列选项中划线部分读音不同的选项( )
A、 vital
B、 silent
C、 collide
D、 fierce
答案:D
解析:

2选出下列选项中划线部分读音不同的选项( )
A、 taught
B、 caught
C、 laugh
D、 fault
答案:c
解析:

3、,,选出下列选项中划线部分读音不同的选项( )
A. reception
B. receipt
C. capture
D. concept
答案:B
解析:

4、选出下列选项中划线部分读音不同的选项( )
A. boom
B.goose
C. flood
D.gloom
答案:C
解析:

5、选出下列选项中划线部分读音不同的选项()
A. finger
B. singer
C. hanger
D. Ringer
答案:A
解析

二、. Vocabulary and Structure( 15 points)
6、As a child I used to wash my parents'car to earn some   money.
A、paper
B 、 easy
C、 private
D、 pocket
答案:D
解析:

7、After the busy day I've had, I need a_ drink.
A、 heavy
B、 sharp
C、 Strong
D、 powerful
答案:c
解析:

8、If you_ stayed at home, this wouldnever have happened.
A、 Have
B、 Had
C、 will have
D、 would have
答案:B
解析:

9、 --How much did this set of furniturecost?
      --I forgot      
A、 how much it costs
B、 how much did it cost
C、 how much it cost
D、 how much does it cost
答案:c
解析:

10、We had a long way to go so we decidedto    early.
A、 set on
B、 put on
C、 set off
D、 put off
答案:C
解析:

11、    it is not his responsibility to dothat,he said he would help.
A、 Although
B、 As
C、 Since
D、 Unless
答案:A
解析:

12、One of the strongest hurricanes    wasthe Florida Keys Storm of 1935, during which 500 people were killed.
A、 to record
B、 recorded
C、 recording
D、 being recorded
答案:B
解析:

13、Ms. Jolie is     beautiful and verytalented, and in control of her own career.
A、 basically
B、 remarkably
C、 perfectly
D、 actively
答案:B
解析:

14、When John left the office, Amy    ather desk.
A、 is still working
B、 has still worked
C、 had still working
D、 was still working
答案:D
解析

15、You should learn through failures. Whydon't you    your plan or try a new approach?
A、 adjust
B、 repeat
C、 accept
D 、 refuse
答案:A
解析:

16、The carpet has so many stains on it thatit needs      
A、 replace
B、 to replace
C、 being replaced
D、 to be replaced
答案:D
解析:

17、I sent him the package yesterday. He_ it by now.
A、 might have received
B、 received
C、 will receive
D、 receives
答案:A
解析:

18、Is this the factory    you visited theother day?
A、 what
B、 where
C、 That
D、 when
答案:C
解析:

19、To make the fish_ nice, she put insome sugar and wine vinegar.
A、 taste
B、 to taste
C、 tasted
D、 tasting
答案:A
解析

20、My daughter runs faster than_ in herclass. She runs the fastest.
A、 a boy
B、 any boy
C、 some boys
D、 most boys
答案:B
解析:

三、 Cloze ( 30 points)
21、根据以下材料,回答{TSE}题
Insomnia, or "poor sleep",can have bad effects on a person's health and general well-being. It can 21onboth our physical and mental health and can lead to other health22
Insomnia can be traced to many different reasons,but what is 23to ninny sufferers is their inability to relax fully and "switch the mind 24Constantthoughts,25 around and around in the mind, moving from one 26 tothe next, prevent stillness and peace and 27 a sufferer extremely tired.
In order to treat insomnia 28, it isfirst
necessary to allow a sufferer tore-experience 29 real
relaxation feel like.Itz s almost as though they've forgotten how to relax. Once this hasbeen 30 by the brain, then fast and effective 31 can be made to reeducatethe unconscious towards allowing the person to relax 32 and to allow anatural state of sleep
to33
Hypnotherapy(催眠疗法)is one of the fastest and
most effective ways of 34 this goalfor long-lasting results.
Sleeping pills, if used at all, shouldonly be a short-term35as their effect is soon reduced and their side effectscan be deep and far-reaching.
{TS}第21题答案是( )
A、 harm
B、 affect
C、 change
D、 impact
答案:D
解析:

22、第22题答案是( )
A、 demands
B、 concerns
C、 Reasons
D、 questions
答案:B
解析

23、第23题答案是( )
A、 interesting
B、 same

C、 common
D、 alike
答案:C
解析:

24、第24题答案是(
A、 on
B、 off
C、 up
D、 down
答案:B
解析:

25、第25题答案是( )
A、 getting
B、 taking
C、 pulling
答案:D
解析:

26、第26题答案是( )
A、 image
B、 dream
C、 concept
D、 Thought
答案:D
解析:

27、第27题答案是( )
A、 cause
B、 leave
C、 disturb
D、 lead
答案:B
解析

28、第28题答案是( )
A、 carefully
B、 easily
C、 effectively
D、 finally
答案:C
解析:

29、第29题答案是( )
A、 if
B、 how
C、 where
D、 what
答案:D
解析:

30、第30题答案是( )
A、 remembered
B、 pulled
C、 changed
D、 printed
答案:A
解析:

31、第31题答案是( )
A、 scales
B、 steps
C、 methods
D、 techniques
答案:B
解析:

32、第32题答案是( )
A、 fully
B、 recently
C、 silently
D、 actively
答案:A
解析


33、第33题答案是( )
A、 appear
B、 show
C 、 occur
D、 realize
答案:C
解析:

34、第34题答案是( )
A、 achieving
B、 targeting
C、 keeping
D、 aiming
答案:A
解析:

35、第35题答案是( )
A、 Object
B、 system
C、 result
D、 strategy
答案:D
解析:

四、IV. Reading Comprehension ( 60 points )
36、根据以下材料,回答{TSE}题
Passage One
Alexia Sloane , a 10—year-old girl , losther sight when she was two following a brain disease But despite her disabilityshe has excelled at languages and is already fluent in English , French , Spanish and Chinese0 and is learning German .
Now she has experienced her dream job ofworking as an interpreter after East of EnglandMEP(欧盟议员) Robert Sturdy invited her to theparliament building in Brussels , thus becoming theyoungest interpreter to work at the European Parliament .
"She was given a special permit to get intothe building , wherethere is usually a minimum age requirement of 14 . andsat in a booth listening and interpreting , " saidher mother, Isabelle . "The other interpreters were amazed at how well shedid as the debate was quite complicated and many ofthe words were rather technical ."
Alexia has been tri-lingual since birth asher mother, a teacher, is half French and half Spanish , while herfather, Richard , is English . She started talking and communicating in all three languages beforeshe lost

her sight but adapted quickly to her blindness . By the age of four, she was reading andwriting in Braille(盲 文).When shewas six0 Alexia began to learn Chinese . The girl is now learning German at school in Cambridge .
Alexia has been longing to be aninterpreter since she was six and she chose to go to theEuropean Parliament as her prize when she won a young achiever of the year award . She asked if she could shadow interpreters and Mr. Sturdy agreed to take her along as his guest .
Alexia worked with the head of interpreting and had a real taste of lire in parliament . "It was fantastic and Im absolutely determined now to become aninterpreter, she said
{TS}Whatdoes the passage tell about Alexia Sloane?
A、 She is very proud of her parents .
B、 She has learned five foreign languages .
C、 She is aquick learner of languages .
D、 She has difficulties with languagelearning.
答案:C
解析:

37、Why did Alexia need special permissionto enter the parliament building?
A、 She was not in a state of good health.
B、 She could not afford the admissionfees.
C、 She did not meet the age requirement.
D、 She did not have an adult to accompanyher.
答案:C
解析:

38、What did Alexia want to do after shegot the award?
A、 To travel to other European countries.
B、 To visit the European Parliament.
C、 To apply for a position in thegovernment.
D、 To study German at CambridgeUniversity.
答案:B
解析:

39、The tone of the passage can be bestdescribed as
A、 Critical
B、 admiring
C、 Understanding
D、 doubtful
答案:B
解析


40、根据以下材料,回答{TSE}题
Passage Two
Generationsof Americans have been brought up to believe that a good breakfast is essentialto one's life. Eating breakfast at the start of the day, we have been told,and told again, is as necessary asputting gasoline in the family car before starting a trip. But for many people,the thought of food as the first thing in the morning is never a pleasure Sodespite all the efforts,they still take no breakfast.
Between 1977 and 1983, the latest year for which figures could beobtained, the number of people who didn't have breakfast increased by 33%from8.8 million to 11.7 million--according to the Chicago-based Market Researchcorporation of America. For those who dislike eating breakfast, however, thereis some good news. Several studies in the last few years have shown that,for adults especially, there may benothing wrong with omitting breakfast. "Going without breakfast does not affect work,"said Arnold E.Bender,former professor of nutrition at Queen Elizabeth College in London, "nordoes giving people breakfast improve work." Scientific evidence linkingbreakfast to better health or better work is surprisingly inadequate(不充分),and most of the recent work involves children, not adults."The literature," says one researcher, Dr. Earnest Polite at thellniversity of Texas, "is poor."
{TS} Which of these is mentioned inthe second paragraph?
A、 The number of the people who skip breakfast has increased.
B、 Many people fill their cars withgasoline in the morning.
C、 8.8 million people got involved in astudy on eating habits.
D、 A company carried out a research inl983.
答案:A
解析:

41、Which is closest in meaning to theunderlined part?
A、 Having breakfast does not improve work,either.
B、 Giving people breakfast improves work.
C、 Going without breakfast can improvework, too.
D、 Having breakfast does improve work.
答案:A
解析:

42、What does the word "literature"in the last sentence refer to?
A、 Modem American literature.
B、 Any printed materials.
C、 Written works on a subject.
D、 Stories, poems and plays.
答案:C
解析:

43、Which of the following statements bestsummarizes the writer's conclusion about the function of breakfast?
A、 Omitting breakfast helps improve work.
B、 Eating breakfast is absolutelynecessary.
C、 Scientists have produced sufficientevidence in support of breakfast.
D、 There isn't strong evidence to provethat breakfast is a must.
答案:D
解析:


44根据以下材料,回答{TSE}

Passage Three

Whenyou stretch out in the sun you can do one of the three things: you can use no suntan oil, an ordinary sun tan oil; or Bergasol.

If you don't use any sun tan oil when you're in the sun, you will burn surprisinglyquickly. If you use an ordinary sun tan oil, you will protectyour skin to a lesser or greater degree.How much protection depends on the"protection-factor number" on the bottle. Some oils block out so manyof the sun's rays and you can stay in the sun all day without burning but youwon't go very brown,either.

Bergasol will protect your skin like an ordinary sun tan oil. It also has a tan acceleratorthat speeds up the rate at which the sun activates the skin cells that producemelanin(黑色素).It is melanin that gives the skin itsbrown colour. Bergasol enables you to go brown faster,am as the days pass thedifference will become more obvious.Unfortunately, this special formulation isn'tCheap to prepare.So Bergasol is rather more expensive than ordinary sun tanoil. However, the price looks more attractive as you do.

Bergasoi It makes you go brown faster

Protection Many people imagine that"cover-up" means you don't get a tan. Nothing to show for yourholiday. Not so. With "cover-up", you can get brown if you want to. The point of "cover-up" is to protect your skin from the harmful rays of the sunwhich,according to the experts ,make your skinlook older.

That's what Solex Cover-up is allabout—protection for your skin. It has a Sun Protection Factor 8, which makesit suitable for anyone. Find out how it works for you by consulting the SolexSun Chart. On sale wherever Solex is. With Solex Cover-up, you can tan asslowly as you like. As gently as you like. And with much less chance of peeling. Your tan will lookbetter. Your skin will stay young longer.

Solex Gentle tan.., full protection

{TS} What can we learn from thesecond advertisement?

A It is easy to get a suntan in summer.

B Suntan is regarded as a sign ofprotection.

C Sunlight could make one look older.

D Everyone wants to get a suntan fromholiday.
答案:C

解析:

45Why is Solex suitable for everyone?

A Its price is more attractive.

B It can be used to relieve sunburn.

C It can make the skin cells more active.

D It has a mild protection factor.
答案:D
解析


46、Compared with Solex, Bergasol 
A、 helps one go brown more quickly
B、 better protects one's skin
C、 is more competitive in price
D、 is a better sun tan oil
答案:A
解析:

47、What is the most attractive feature ofSolex Cover-up?
A、 It helps one get a more beautiful tan.
B、 It is often on sale in supermarkets.
C、 It blocks out more sun's rays thanother oils.
D、 It helps one tan gradually and gently.
答案:D
解析:

48、根据以下材料,回答{TSE}题
Passage Four
Ideasabout polite behaviour differ from one culture to another.Some societies, such asAmerica and Australia,for example, are mobile and veryopen. People here change jobs and move house quiteoften. As a m result, they have a lot of relationships that often last only mashort time, and they need to get to know people quickly. So it 's normal to havefriendly conversations with people that they have just met, and you can talk aboutthings that other cultures would regard as personal.
On the other hand, there are more crowded and less mobile societies where long-termrelationships are more important. A Malaysian or Mexican business person, for example,willwant to get to know you very well before he or she feels happy to startbusiness. But when you do get to know each other, the relationship becomes muchdeeper than it would in a mobile society.
To Americans, both Europeans and Asians seem cool and formal atfirst. On the other hand, as a passenger from a less mobile society puts it,it's no fun spending several hours next to a stranger who wants to tell you allabout his or her life and asks you all sorts of questions that you don't want to answer.
Cross-cultural differences arenzt just a problem for travelers,but also for people in daily life. Some societies have "universalist‘‘cultures. These societies strongly respect rules, and they treat every personand situation in basically the same way. "Particularist"(强调特,性白勺)societies also have rules, but they are less important than thesociety's unwritten ideas about what is right or wrong for a particularsituation or a particular person. So the normal rules are changed to fit theneeds of the situation or the importance of the person.
{TS} What can be learned fromParagraph 1?
A、 People from a mobile society disliketalking about personal affairs.
B、 Short-term relationships are common ina mobile society.
C、 Americans tend to make more friendsthan people from other cultures.
D、 It is difficult for Americans andAustralians to communicate with strangers.
答案:B
解析

49 Who do Malaysians prefer to startbusiness with according to the passage?

A Those who talk a lot about themselves.

B Those who they know well enough.

C Those who enjoy talking with strangers.

D Those who want to do business withthem.

答案:B

解析:

50Which of the following is true aboutthe rules in "particularist" societies?

A They change to fit differentsituations.

B People respect and obey themcompletely.

C They don't exist.

D No one obeys them.

答案:A

解析:

51What is the main idea of this passage?

A Polite behaviour varies with differentcultures.

B Less mobile societies have fewer rules.

C People from mobile societies are morepolite.

D Cultural differences are important.

答案:A

解析:

52根据以下材料,回答{TSE}

Passage Five

Claude-OscarMonet (1840 -- 1926 ) was a French

artist and a leading member of thelmpressionist group of painters. Born in Paris, Monet spent his childhood in LeHavre. There he met a local artist, Eugene Boudin. Who encouraged him to becomes landscape painter. In 1859, Monet went to Paris to study at the Academie Suisse. Between 1860 and 1862,Monet served in the army in Algeria (阿尔及利亚).He returned to Paris where he met most of the major artists of the era. Inl870, Monet married Camille Doncieux. To escape the Franco-Prnssian war,theymoved to London Back to France, they settled at Argenteuil, aboating centre on the Seine (塞纟内¥可which drew manyother Impressionist painters. Working from nature was a particular symbol of thelmpressionist movement, and one that Monet valued, reflecting in his paintingsthe ever-changing impact of light and weather conditions.

In 1872,he visited Le Havre where hepainted "An Impression,Sunrise". When exhibited in 1874, part of its titlewas used by a critic to label the whole movement "Impressionism".

Monet's wife died in 1879,and he set up home with Alice Hoschede, the wife of one of hismost important sponsors. During the 1880s, Monet traveledthrough France painting a variety of landscapes. He gradually became better known and for the last 30years of his life he was regarded as the greatest of the Impressionists.

From 1890 he began to paint a series (系歹U) of pictures of one subject, including"Haystacks" "Rouen Cathedral" and"Waterlilies". The latter were painted in the fine garden Monetcreated at his house at Giverny, where he lived from 1883 on. He painted themover and over again,most significantly in a seriesespecially for a museum in Paris.

{TS} Monet was introduced to art

A by an artist in his childhood

B by his father in Le Havre

C during his short stay in Algeria

D during his visit to Paris

答案:A

解析:

53Which of the following is trueaccording to the passage?

A Impressionism was born in London.

B Monet was one of the sponsors oflmpression

C Argenteuil was the birthplace of manyimpressionists

D Impressionist paintings are mainlybased on nature

答案:D

解析:

54What is said about the painting"An Impression, Sunrise"?

A It established Monet's fame as anartist for the first time.

B It invited a lot of strong criticismfrom the public.

C It was painted by Monet and EugeneBoudin.

D It was the origin of the name"Impressionism".

答案:D

解析:

55What do we know about Monet's lifesince 18907

A He painted only for a museum in Paris.

B He devoted himself to travelingoverseas.

C He was influenced by Alice in hispainting style.

D He focused on paintings of a particulartheme.

答案:D

解析:

五、V. Daily Conversation (15 points )

56、根据以下材料,回答{TSE}题
A.I reallv loved it
B. That's all right
C・ What did I say
D. I never want to watch any opera
E. I'm sorry
F. That’s the problem G・ How can you say that
H. Do you want me to be honest
Lisa:Well, honey, how did you like theopera?
Henry 56 ?
Lisa: Of course.
Henry:To tell the truth, I was bored to death.What a
ridiculous art form! 57
Lisa:Hum! 58 ? It was beautiful. And you just saw one of my favourite operas.
Henry: 59 .dear. I know you likeopera, but it just isn't for me. I'd rather read a novel orwatch a movie. Lisa = But you don't know how to appreciateopera.60 Henry=OK,what you're saying may be true.
{TS}第56题答案是—
答案:H
解析:

57、 第57题答案是—
答案:D
解析:

58、 第58题答案是—
答案:G
解析:

59、 第59题答案是—
答案:E
解析:

60、第60题答案是—
答案:F
解析

六、VI. Writing ( 25 points)
61、你(LiYuan)是班长,准备周末组织全班同学参观历 史博物馆(the Museum of History)o
周六上午8点全班在校门口集合,乘公共:气车
前往;
•参观时,要认真听讲并记录重要内容;
•遵守参观规定,如:馆内不得喧哗、拍照,勿带食品 饮料入馆;
•下周五之前交一份参观报告。
写作评分标准
1 .评分原则:
① 本题总分为25分,分五档给分。
② 评分时,先根据文章的内容和语言确定其所属档次,然后根据该档次的具体要求给分。
③ 纳入第五档次的作文应取得至少两位阅卷教师的认可。
④ 字数不足100或超出120的,酌情扣1分~2分。
⑤ 拼写与标点符号的准确性视其对表达的影响程度予以评分。英、美式拼写均可。
⑥ 如书写较差,以至影响表达,将分数降低一个档次。
2.评分标准:

第五档
(21 分 ~25 分)
很好地完成了试题规定的任务。
主题突出;内容充实,层次分明;行文流畅;使用了丰富的语法结构和词汇;基本无语 言
错误。
第四档
(16分~20 分)
较好地完成了试题规定的任务。
主题明确;内容完整,层次清楚;文字连贯语法结构有变化.词汇比较丰富有少量 语言
错误。
第三档
(11 分 ~15 分)
基本完成了试题规定的任务。
主题不明确;内容尚完整,有层次;语句较通顺;虽有不少语言错误,但不影响内容表 达。
第二档
(6分~10分)
未能按要求完成试题规定的任务。
主题不明确;内容不完整,层次不清;缺少连贯性;语句欠通顺;有较多的语言错误, 影响
了内容表达。
第一档 (1分~5分) 未完成试题规定的任务。
明显跑题;内容贫乏,结构层次混乱;语句不通顺;有严重的语言错误。
。分 所写的内容与试题要求毫不相关,语句混乱,无法理解。

报考服务

关注公众号

扫一扫关注微信公众号

随时获取成考政策、通知、公告以及
各类学习资料、学习方法、教程

考试提醒

2021年全国成人高考还有

00

考试时间:10月23日、24日
河南成人高考报名 考生查询服务
18788899550